loader image
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

RELAȚII EXTERNE
PREZENTAREA ORAȘELOR ÎNFRĂȚITE

Primăria Municipiului Câmpia Turzii și Consiliul Local au încheiat acorduri de înfrățire cu municipalitățile:

1. MOHACS (1993, reactualizare la actul original din 1990) – UNGARIA
2. SIEMIANOWICE SLASKIE (2001) – POLONIA
3. PUTTEN (2002) – OLANDA
4. LA SALVETAT SAINT GILLES (2010, protocol din 13 aprilie 2004) – FRANȚA
5. KISBER ( 2006) – UNGARIA
6. BAYRAMIC (2006) – TURCIA
7. SAN FERNANDO DE HENARES (2010) – SPANIA
8. CIMIȘLIA (2021) – REPUBLICA MOLDOVA

În urma protocolului de înfrățire, municipalitatea din Câmpia Turzii derulează numeroase activități:
- cooperări în domeniile instituțional, economic, cultural, educațional și sportiv;
- schimburi de experiență și consultanță în administrație publică;
- parteneriate pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii.
Acestea au generat numeroase activităţi pentru municipalitatea din Câmpia Turzii.

MOHACS – Act de înfrățire reactualizat din 11.12.1993, la actul original de înfrățire din anul 1990

Obiectivele relației de cooperare, colaborare, înfrățire cu orașul Mohacs a dus la diverse schimburi de experiență, vizite reciproce organizate de Asociațiile Patronale din cele două localități, în domeniul administrativ, economic și agrar .
De asemenea, în urma înfrățirii au fost organizate tabere pentru elevi, precum și vizite reciproce ale unor familii din cele două localități.
Activitățile cultural – sportive, s-au evidențiat prin participarea la concursuri sportive, evenimente culturale ale formațiilor corale, expoziție a artiștilor plastici, desfășurate cu preponderență la Mohacs.
Municipalitatea din Câmpia Turzii a fost invitată să ia parte la diverse activități tradiționale specifice zonei, și anume:
– Procesiunea Busho care are loc în luna februarie;
– Serbările ”Sf. Ioan din Nepomuk”, desfășurate în luna mai;
– Festivalul Coral Internațional din luna iunie;
– Festivalul Internațional de Dans Folcloric din luna august;
De asemenea, au fost realizate schimburi de experiență a membrilor Consiliului Local și Executiv, la:
– „Zilele Municipiului Câmpia Turzii” în luna august;
– Festivalul Internațional de Dans Folcloric “Flori de pe Arieș”, în luna mai;
– participarea în comun la proiecte derulate prin programul “Europa pentru cetățeni” (EACEA) finanțate de Comisia Europeană în anul 2006 și 2012.

MOHACS – Wikipedia

SIEMIANOWICE SLASKIE – Hotărârea de Consiliu Local nr.30 din 30.04.2001. Înțelegere de parteneriat – 13.10.2001

Obiectivele relației de înfrățire dintre Municipiul Câmpia Turzii și orașul Siemianowice Slaskie sunt de cooperare, atât în domeniul administrației publice, cât și în domeniul cultural și economic.

Participarea unei delegații a sindicatului liber a Societății Comerciale Industria Sârmei Câmpia Turzii la un schimb de experiență cu tema: “Procesul de privatizare a întreprinderilor metalurgice și rolul sindicatelor în acest proces de transformare” –  prin programul – “Silezia de Sus” a oferit cadrul ideal de parteneriate economice comune în zonă și a stabilit pârghiile relaționale pe termen lung.

Crosul stradal Wojciech Korfenty, atelierele ecologice, atelierele de pictură în Silezia de Sus, au constituit momente remarcabile în care transpunerea artei și tradițiile fiecărei zone în parte au excelat la unison.

SIEMIANOWICE SLASKIE – Wikipedia

PUTTEN – Hotărârea de Consiliu Local nr.55 din 14.08.2002. Acord de colaborare – 14.08.2002

În anul 2001 s-au demarat primele proiecte comune între cele două administrații publice locale, colaborare materializată prin participarea unei delegații oficiale la trainingul organizat de VNG International la Haga, în perioada 14 – 28.04.2002 pe tema îmbunătățirii managementului municipal, a comunicării, transparenței interne/externe a aparatului administrativ.

După modelul proiectului orașului Harderwijk, municipalitatea vecină cu orașul Putten, împreună cu Znojmo, partenera lor din Cehia și în colaborare cu firma Drielanden, cei din Putten ne-au propus un proiect de stimulare a profesionalismului în amenajarea spațiilor deschise și verzi.

Municipiile Câmpia Turzii, Turda, Putten au fost invitate să ia parte la proiectul Masterclass  în cadrul programului LOGO – East. Trainingul a fost organizat pentru consilieri locali, funcționari publici, șefi de departamente (2008 – 2009) în vederea îmbunătățirii managementului financiar al municipalităților.

Programul a fost aprobat de către VNG (Organizația Națională pentru cele 443 de Municipalități Olandeze).

În anul 2006 municipiul nostru a fost principalul beneficiar în cadrul proiectului derulat prin programul Europa pentru Cetățeni (EACEA).

PUTTEN – Wikipedia

LA SALVETAT DE SAINT GILLES – Hotărârea de Consiliu Local nr.54 din 14.08.2002. Protocol de înfrățire – 13.04.2004

La începutul anului 2002 au avut loc primele contacte oficiale, iar în luna august, Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii a aprobat înfrățirea cu localitatea din Franța.

Astfel, au avut loc întâlniri ale delegațiilor oficiale și ale grupurilor de tineri din orașele înfrățite în cadrul unor proiecte derulate cu asociațiile “Forum Prietenie”, în anii care au urmat.

LA SALVETAT DE SAINT GILLES – Wikipedia

KISBER – Hotărârea de Consiliu nr. 17 din 27.02.2006

Municipiul Câmpia Turzii a dezvoltat de-a lungul celor 10 ani de înfrățire cu orașul Kisber numeroase activități pe plan cultural, artistic și sportiv. Schimburile de experiență a membrilor Consiliului Local și Executiv au oferit prilejul ambelor părți să se cunoască mai bine și să organizeze diferite evenimente naționale și internaționale.

Participarea în comun la proiectele derulate prin programul “Europa pentru Cetățeni” (EACEA),  a avut ca obiectiv împărtășirea experiențelor și cunoștințelor legate de administrația publică, construirea unei identități europene pe cele două teritorii. Prin intermediul participării tuturor cetățenilor la dialog intercultural, s-a avut în vederea crearea de noi oportunități în ceea ce privește ambientul cultural dintre cele două localități.

KISBER – Wikipedia

BAYRAMIC – Hotărârea de Consiliu Local nr.16 din 27.02.2006, Protocolul colaborării economice din 13.08.2011

Obiectivele relației de înfrățire dintre Municipiul Câmpia Turzii și orașul Bayramic reprezintă intensificarea colaborărilor în domeniul administrației publice, cultural, economic, științific, turistic, sportiv și agricol.

Între cele două orașe s-au dezvoltat relații economice bilaterale, în scopul creșterii sectorului financiar, precum și a bunăstării celor două comunități.

Municipiul Câmpia Turzii a fost invitat să participe la evenimentele organizate cu ocazia “Zilei Suveranității și Festivalului Internațional pentru Copii” din Turcia, activități culturale.

De asemenea dministrația locală din Bayramic a luat parte de-a lungul anilor la  “Zilele Municipiului Câmpia Turzii” și Festivalul Folcloric “Flori de pe Arieș”.

Consolidarea relațiilor economice dintre cele două localități sunt ferme, datorită vizitelor dese întreprinse de ambele municipalități și de analizarea unor posibilități de colaborare în domeniile economice ale oamenilor de afaceri din ambele zone.

BAYRAMIC – Website

SAN FERNANDO DE HENARES – Hotărârea de Consiliu Local nr.40 din 24.03.2011

Relațiile de înfrățire dintre Municipiul Câmpia Turzii și orașul San Fernando de Henares se desfășoară îndeosebi în domeniile social, educațional, resurse umane, sport, administrație publică și economie.

Participarea municipiului nostru ca parteneri la proiectul “Toți europeni” derulat prin programul “Europa pentru Cetățeni” (EACEA) în 2011, a avut ca obiectiv construirea unei identități europene pe cele două teritorii prin intermediul participării tuturor cetățenilor la dialog intercultural.

Astfel, au fost efectuate unele vizite ale delegațiilor oficiale și ale grupurilor de cetățeni din orașele înfrățite  și s-au pus bazele unei colaborări pe termen lung în special în domeniul social și economic.

SAN FERNANDO DE HENARES – Wikipedia

CIMIȘLIA – Acord de cooperare dintre Municipiul Câmpia Turzii, județul Cluj, România și orașul Cimișlia, raionul Cimișlia, Republica Moldova, semnat la 29.07.2021, aprobat prin HCL 45/2020

La descrierea orașului Cimișlia veți scrie: Acordul de cooperare semnat între părți are ca obiectiv schimburile de experiență între delegații, vizite ale experților și specialiștilor în domeniile administrativ, economic, turistic, social, educativ, cultural și sportiv. De asemenea, cel două comunități vor acționa pentru realizarea unui schimb de experiență între structurile administrative aflate în subordinea celor două părți semnatare, stabilirea și realizarea unui sistem relațional între aceste structuri și promovarea imaginii activității acestora la nivelul local al comunității din cele două orașe.

De la semnarea Acordului de cooperare dintre cele două părți semnatare, delegația orașului Cimișlia a fost invitată la manifestările prilejuite de Ziua Imnului Național 2021, iar delegația Municipiului Câmpia Turzii a participat la evenimentele prilejuite de împlinirea a 30 de ani de independență statală a Republicii Moldova.

Câmpia Turzii este un municipiu în județul Cluj. Se află pe lunca râului Arieș, la câțiva kilometri sud-est de municipiul Turda și la 40 km de municipiul Cluj-Napoca. Localitatea Câmpia Turzii a fost înființată prin decret regal în anul 1925, prin unirea satelor Ghiriș-Arieș și Ghiriș-Sâncrai.


© 2002 - 2024 Primăria Municipiului Câmpia Turzii. Toate drepturile rezervate.

Sari la conținut